Régi tetoválások javítása lézeres halványítással


Nem megfelelő eljárások következtében a bőr túltelítődhet pigmenttel, de sajnos a rontott tetoválás is gyakori probléma. Erre jelenthet megoldást a lézeres halványítás.
A blogcikkem elején szeretném tisztázni, hogy nem célom mások munkájának leminősítése. Nekem nem feladatom ítélkezni, azonban az igen, hogy a hozzám forduló vendégeken a lehető legjobb végeredményt érjem el. Éppen ezért a javítási munkáim kezelési protokollját, minden esetben komoly szakmai alapokon döntöm el. Mivel itt sokszor találkozom különös és egyedi esetekkel, van, hogy konzultálok kolléganőimmel, akikkel akár közösen beszéljük át, mi lenne a legjobb az adott vendégnek. Nem célom kísérletezni, vendégeimnek a lehető legjobbat szeretném nyújtani.

1. Mi a menete egy régi tetoválás esetében a kezelésnek?

Éles, otthon készített fotó sminktetoválásról

Amikor valaki felkeres, hogy sminktetoválást szeretne, minden esetben megkérdezem, van e bármilyen korábban készült tetoválása az adott területen. Ilyen esetben mindenképpen éles fotókat kérek, hogy lássam a régi tetoválást.
Éles fotót a telefon hátlapi kamerájával tudsz készíteni, érdemes megtörölni a kamerát, tiszta objektívvel még élesebb fotók készülnek.

2. Milyen kimenetelei lehetnek a régi tetoválások újratetoválásának?

Én a fotó alapján már látom, hogy fedhető e vagy nem, így két lehetőség van. Vagy nézünk időpontot egy konzultációra, ahol megbeszéljük az eltávolítás részleteit, vagy nézünk időpontot korábbi sminktetoválás fedésre.
A konzultáció keretin belül pontosan megnézem a területet, és elmondom a lehetséges, általában mindenki számára egyedi kimenetelét a kezelésnek. Itt a vendég eldöntheti, hogy belevág a kezelésbe, vagy nem. Ha elkezdjük a kezelést, akár már a konzultációs alkalommal megtörténhet az első eltávolítás.

3. Mitől függ, hogy fedhető e újabb sminktetoválással egy korábban készült tetoválás, vagy egyértelműen halványítani szükséges?

Általánosságban elmondható, hogy minél töményebb, kontúrosabb, élénkebb, aszimmetrikusabb, előnytelenebb és sötétebb a korábbi tetoválás, annál nagyobb valószínűséggel szükséges valamilyen halványítási módszerhez folyamodnunk.
A bőrünk nem tud végtelen mennyiségű pigmentet befogadni, így nem lehet állandóan újra és újra intenzíven megtetoválni.

4. Milyen halványítási módszerek vannak? Ezekről mit érdemes tudni?

Jelenleg nálam lézeres halványítással, és karbon peelinggel halványítom a szemöldököket, de folyamatban van a kémiai eltávolítás módszere is. Illetve ezekhez szorosan hozzátartozik a különböző hegkezelő eljárások, hogy sikeresebb legyen az újrapigmentálás.

5. Mikor szükséges bőrregeneráló hegkezelést alkalmazni?

Ha bármilyen olyan hegszövet van a korábbi tetoválás után, ami akadályozza az új tetoválás sikerességét.

6. Lehet e meg nem történtté tenni a korábbi tetoválást?

Szerencsénk van, ha a korábbi tetoválás jól fedhető, és nem lett hegesre tetoválva a bőr. Ilyen esetben nagyon nagy valószínűséggel szépen fedhető, szinte mintha nem történt volna korábban semmi.
Azonban minél problémásabb egy régi tetoválás: túl sokszor satírozott, kivésett saját bőrállomány, teljesen pigment telített bőr, annál kisebb az esélye, hogy kompromisszumok nélkül tudjuk javítani.

7. Mi a lézeres halványítás, milyen elven működik?

A lézeres eltávolítás lényege, hogy speciális hullámhosszú fényt bocsát ki magas csúcsenergia pulzussal, ez a fokozott energiasűrűségű fénynyaláb akadály nélkül hatol át a világos bőrön, viszont a pigmentekben maximálisan elnyelődik. A pigment gyakorlatilag szétesik, így a falósejtek számára lebonthatóvá válik a pigment, mert kisebb lesz a mérete, majd a nyirokkeringésen keresztül kiürülnek. Mivel a behatás nagyon rövid, a környező szövetek nem tudnak károsodni.
Tulajdonképpen a tetováló pigmentet a falósejtjeink nem tudják lebontani a nagy szemcseméretük miatt, viszont, amint apró darabkákra esik szét, ez már könnyedén végbemehet.

8. Fáj-e a kezelés?

Igen, a kezelés kellemetlen, viszont egy szemöldök kb. 1 perc,/vagy még kevesebb/ így rendkívül gyorsan végzünk a kezeléssel.

9. Hány alkalom kell?

Ez mindig attól függ milyen a korábbi (smink)tetoválás. Hányszor volt tetoválva, milyen pigmenttel, milyen technikával. 2-3 alkalomtól akár 15 alkalom
A két képen két lila szemöldök van. Jól látszik, hogy az amelyiknél olyan sok eltávolítás kellett, mennyire tömör és telített, a szőr is el van hullva. A második, ahol viszont két alkalom kellett, nem egy túl tömör szín, így nagyobb valószínűséggel két három alkalom is elegendő.

10. Hogy fogok kinézni utána?

Nem csak a sminktetoválásban, de halványítás esetén is maximálisan törekszem arra, hogy vendégeimnek vállalható legyen a megjelenése halványítás után. Csak nagyon indokolt esetben és a vendéggel közös megegyezéssel végzek intenzív kezeléseket, ahol esetleg vérzéssel és erős duzzanattal járhat a kezelés.
Kezelés után ellátom a vendégeket utóápolóval és megbeszéljük a kezelés ápolására vonatkozó tudnivalókat.

11. Mennyibe kerül a lézeres halványítás?

A kezelés függ a kezelt felület nagyságától és telítettségétől. A lézeres gépben van egy számláló, ami megmutatja, mennyit lőttünk az adott bőrre.
Így a kezelés ára minimum 5000.- maximum 15.000ft/alkalom

12. Mennyi időt kell várni két kezelés között?

Minimum 6 hét, de egyes esetekben ez lehet több vagy kevesebb is, ezt mindig egyéni elbírálás alapján beszéljük meg a vendéggel.

A képek Skorka Zsanett tulajdonát képzik© Bármilyen felhasználása tilos vagy engedélyköteles.