Hogyan zajlik nálam egy sminktetoválás?


Minden ember más, mint ahogy két sminktetováló sem lehet egyforma. Éppen ezért született meg ez a blogcikk, melyben leírom, nálam hogyan zajlik egy sminktetoválás jelenleg. Így Te is, kedves leendő vendégem, ebből tudsz tájékozódni, hogy mellettem szeretnél dönteni vagy keresel más kollégát, akinek a stílusa és a munkássága is közelebb áll hozzád. Ez természetes, fontos, hogy informálódj a döntés előtt.

Azért írtam, hogy jelenleg, mert folyamatosan azon dolgozom, hogyan lehetne számotokra legérthetőbbé és legbiztonságosabbá tenni a tetoválás folyamatát. Rendszeresen szakmai képzések látogatója vagyok, hogy elhozhassam számotokra a legújabb technológiákat, hiszen nekem is óriási biztonságot ad, hogy tudom mi miért történik. Illetve, ha nem akkor nem kísérletezem, szakmai konzultációt indítok, mert az a legfontosabb, hogy sikeres legyen a sminktetoválás. Így akinek egy éve készítettem a szemöldökét, már sokkal felkészültebben fogadom. Számos új ötletet hoztam a szalonba is ami megkönnyíti a tervezést.

Amit a legelső szempontnak tartok, az a vendég központúság. Kiemelten törekszem a pontos és érthető tájékoztatásra. A bejelentkezés után el is küldünk egy e-mailt, amiben tájékoztatlak minden apró részlettel kapcsolatban, amit az évek tapasztalata alapján összegyűjtöttem.

Miután megérkezik az időpontra a vendégem, én már nem fogadok hívásokat, nem válaszolok olyankor más vendégeknek, hiszen aki épp a kezem alatt szépül a teljes figyelmemet érdemli.

Itt külön kiemelném, és amiért nagyon hálás vagyok, hogy ilyen vendégeim vagytok. Mindenki pontosan érkezik, meg tudnám egy kezemen számolni az idén hány késés volt. Ez rendkívül jó, hiszen így időben el tudjuk kezdeni a közös munkát.

Engem nagyon frusztrál, ha meg kell valakit várakoztatnom vagy miattam csúszik. Én nem tudok elvonatkoztatni olyankor attól, hogy mondjuk egy fél órás csúszás miatt a vendégem késik az oviból a gyermekért vagy a munkából. Ha megbeszéljük az időpontot nem engedhetem meg magamnak, hogy a vendégem kerüljön kellemetlen helyzetbe vagy hogy én ne tudjak elmenni a fiamért. Ezért szeretném kérni továbbra is tőletek a pontos érkezést, így tudunk tervezni az időnkkel Te is és Én is.

Előkészületek

A sminktetoválás rendkívül nagy higiéniai és mentális felkészülést is igényel. Minden apró részletre próbálok odafigyelni, az egyszer használatos lepedőtől kezdve a folyamatos fertőtlenítésig.

A mentális felkészülést pedig arra értem, hogy igyekszem mindig odafigyelni, hogy kipihenten, koncentráltan, teljes figyelmemmel jelen tudjak lenni, a legjobb eredmény elérésének érdekében. Éppen ezért sem vállalom túl magam, mert nem szeretném, hogy a mennyiség a minőség rovására menjen.

Rögtön az elején megörökítjük az előtte állapotot, erről a vendégek dönthetnek, hogy megengedik e a fotók felhasználását vagy csak saját magunknak rögzítjtük, hogy nyomon tudjuk követni a változást. Majd rögtön ez után a bőr előkészítése és fertőtlenítése. Ezt követően kerül fel az érzéstelenítő, ami addig hat, amíg szóban átbeszéljük a részleteket.

Az előzetes email-ben már részletesen benne van, mikor nem lehet tetoválni és mi az amire figyelni kell, így aki elolvassa az emailt kizáró okkal már nem érkezik meg. Én fontosnak tartom átbeszélni az egészségügyi kockázatokat, hiszen pl. magas vérnyomás esetén másképpen kell a gépet beállítani, mint általában. Illetve egyes betegségek esetén máshogy alakulhat a gyógyulás, amire maximálisan fel vagyok készülve, így a vendég is biztonságban érezheti magát.

Ezt követően beszéljük meg, mire vágyik a vendég, egyáltalán mit tervezzünk, hiszen az egy dolog, hogy én elképzelek egy gyönyörű púderezést a vendégemnek, ha Ő évek óta egy hőn áhított szálazásra vágyik. Mindenkit egyediként kezelek, nem akarok senkire egy sémát ráhúzni, de következetesen megyek pontról pontra a tetoválás menetében, hogy senkinél ne maradjon el semmi.

Nagyon sok fajta igényű, stílusú és természetű vendég van. Van, akivel egyből ugyanarra a formára gondolunk, van akivel viszont pontosabb átbeszélést igényel a tervezés.  Jellemzően a saját rajz sokszor nem a legideálisabb és egy évek óta rosszul berögzült formát nagyon nehéz újragondolni.

Én feladatomnak érzem, hogy igényesek, pontos tervezésűek és arcba illeszkedőek legyenek a munkáim. Nem szeretem a visszafordíthatatlan tetoválásokat. Az arc nem vászon, nem marad életünk végéig ugyanolyan a bőrünk, így nem mindegy, hogy hogyan kerül a pigment a bőrbe. De azt is tudom, hogy hosszútávon ez a biztos út. Nem véletlenül kezdtem el az eltávolítással foglalkozni, hiszen drasztikus következményei lehetnek egy-egy nem jól kivitelezett sminktetoválásnak, ami sokszor csak eltávolítással orvosolható.

Számomra rendkívül fontos a természetesség.

Amikor megállapodunk egy technikában a vendég bőrtípusa életkora alapján egy körülbelüli tartósságot szoktam mondani, hogy mire lehet számítani. Én őszintén elmondom mi várható bizonyos technikáknál évek múlva, mi a várható kopása és milyen lehetőségeink vannak, de pontosat jósolni azért nem lehet, mert élő bőrben dolgozunk. Ennek ellenére a legjobb tudásom alapján szoktam elmondani mi várható.

Nem titkolom, hogy számomra sokkal megnyugtatóbb elkészíteni egy olyan tetoválást, ami tudom, hogy egy másfél év múlva szépen kikopik, mint betetoválni egy jó intenzív satírt, ami később sem színileg sem formailag nem, vagy nagyon nehezen javítható. Hogy szakmailag miért ezt javaslom a következő, lézeres blogcikkemben részletesen leírom.

Tervezés

Ez előtt a művelet előtt mindig bedolgozok a bőrbe egy rendkívül nagy hatásfokú előérzéstelenítőt, ami biztosítja a zsibbadást, és a kellemes kezdést.
Minden sminktetoválónak megvannak a maga kis trükkjei és eszközei a pontos tervezéshez. Nincs ez másképp nálam sem. Tolómérő, cérna, telefon, vonalzó és egy jó sötétbarna ceruza, amik már a kedvenceimmé váltak az évek során. Hogy miért pont sötétbarna ceruzát használok? Nagyon egyszerű, mert így a két szemöldök egymáshoz viszonyítva rendkívül jól kiadja aszimmetriai különbségeket.

Amit rendkívül fontosnak érzek a szemöldök tervezések során:

 • Én először is tájékoztatom a vendéget mit csinálok. Furcsa lehet, amikor egy vadidegen egy cérnával elkezd közelíteni és az sem tudom mit fog csinálni. Éppen ezért mindig mindent elmondok.
 • Kikérem a vendég véleményét és közösen alkotjuk meg a formát, vastagságot, íveltséget.
 • Kihangsúlyozza az arc szépségét, ne elnyomja.
 • Fiatalító hatású legyen, ez a vonalvezetésnél nagyon fontos.
 • Ne az aktuális divatot kövesse, hanem a természetes formákat és íveket. Így időtálló maradjon.
 • A vendég adottságaihoz mérten az egész arcot, és személyiséget figyelembe venni.
 • Több perspektívából ellenőrizzük le.
 • Pontosan megbeszéljük a színerősséget és színhőmérsékletet, tartósságot.

Ha kell, – mert befolyásolja a formát –  csinálok egy szemöldök igazítást.

Ilyenkor szoktam felkészíteni a vendégeket, hogy a friss tetoválás sötétebb a kész végeredménynél és esetenként nagyon enyhe duzzanat lehet.  Épp annyi, hogy kis aszimmetriát okoz az első pár órában, amíg meg nem nyugszik a bőr.

Tetoválás

Mindig megmutatom a steril eszközöket a vendégeknek, tűket, tűmodulokat.
Amikor megegyeztünk a formában és a színben, akkor elkezdődik a fő attrakció a tetoválás. Ilyenkor kapnak egy szép egyszer használatos sapit a vendégek, és egy kis előkét, ami védi a ruhájukat, nehogy pigmentes legyen.

Amit rendkívül fontosnak érzek a kivitelezés során:

 • Hogy ne féljenek a vendégek és nem fájjon a beavatkozás. Nincs rosszabb, amikor fáj a vendégnek. Én inkább költségesebb érzéstelenítő készítményeket használok, de ezek biztosan hatnak.
 • Mindig ott kezdem a tetoválást, ahol tudom, hogy a legkevésbé sem fáj. Majd fokozatosan először csak nagyon finoman, folyamatos visszajelzést kérve a vendégtől haladok, hogy ne legyen trauma.
 • Nagyon pontosan és precízen átnézem a munkáimat tetoválás közben és a végén is. Inkább kétszer, háromszor megnézem, leellenőrzőm, hogy biztos a lehető legtökéletesebb végeredményt kapjuk.
 • Ez is sminktetoválótól függ, de én maximum kettő új sminktetoválást készítek egy nap. Rendkívül odafigyelek, folyamatosan koncentrálok, hiszen ez rendkívül nagy precizitást igényel. Én azt vettem észere, így a minőség erősen előtérbe kerül és nagyon szép munkák jönnek vissza korrekcióra.
 • Nagyon odafigyelek a bőrre közben, hogy finoman, minél kevesebb traumával végezzem a műveletet.

Befejezés

Amikor elkészül a tetoválás, szépen áttörlöm a vendégek bőrét, fertőtlenítem és kiválasztom azt a RJ alapozót, ami az adott vendég bőréhez leginkább illeszkedik és szépen az enyhe bőrvörösséget elfedi. Olyan csodásak lesznek így a vendégek.

A gyógyulási folyamatról a végén 15-20 percben átbeszéljük a pontos otthoni ápolás menetét. Ez rendkívül fontos, nekem nem mindegy mivel keni a vendég a bőrét, mert gyakorlatilag teljesen tönkre tudja a helytelen utóápolás tenni a szalonban végzett munkát. El tud fertőzni vagy akár maradandó sérülést is tud okozni egy nem megfelelően kezelt sminktetoválás.

Nem beszélve a legfontosabbról, a vendégek nyugalmáról. Ha valaki nem találkozik mindennap a sminktetoválás gyógyulási folyamatával ijesztő lehet a folyamat. Ezt megelőzve, mindent pontosan és érthetően elmondok, megmutatok, hogy minden rendben legyen.

korrekciót legkorábban hat hét múlva, legkésőbb 12 héten belül kell elkészíteni. Ilyenkor az esetleges pigment hiányt pótoljuk, átnézem van e benne olyan rész, ami még igényel minimális javítást.

Nekem ez több, mint munka, szenvedéllyel és odaadással végzem a sminktetoválást, mert fontos számomra, hogy szépek legyenek a végeredményeim, vendégeim pedig maradéktalanul elégedettek.