Sminktetoválások javítása 1. rész

Rögtön itt az elején szeretném hangsúlyozni, hogy ez a sorozat nem azért született, hogy mások munkáját kritizáljam vagy leminősítsem. Nem az a célom, hogy sokkal jobb színben, tüntessem fel magam azáltal, hogy a sminktetováló kollégáim munkáját negatív színben tüntetem fel.

Egészen egyszerűen olyan mennyiségű roncsolt, károsodott bőrrel találkozom munkám során, hogy bízom benne, ha írok róla, megfontoltan fogtok döntést hozni mielőtt belevágtok ebbe a cseppet sem kis beavatkozásba. 

Szeretném elmondani és kihangsúlyozni, hogy én sohasem azzal foglalkozom, hogy ki hogyan végzi a munkáját, így tőlem nem fogod hallani, hogy bárkit leminősítek vagy kritizálok. Szimplán csak a megoldásra törekeszem, úgy, hogy vendégeim is értsék, mi miért történik.

Fontos erről a témáról beszélni, mert Te vendégként nem biztos, hogy tudod, hogyan kerülheted el, hogy így járj.

a marka skokazsanett
javitasokert

 

Rontott tetoválások tipusai:

Lézerrel javítható: ebben az esetben csak a forma és a szín rossz, de nincs heg a bőrfelületen, kockázat nélkül újratetoválható.

Lézerrel csak részben javítható: sajnos több olyan munka van, ahol a gyenge minőségű sminktetoválógép szó szerint felszántja a bőrt, így maradandó károsodást okoz, vagy jó a gép, de olyan komoly szakmai hiányosságok vannak, hogy a beavatkozással tönkreteszik a bőrt.

Szeretném képekkel bemutatni Nektek, hogy mi számít rontott tetoválásnak és miért. Lézeres blogcikkemben pedig leírom, hogyan lehetséges ezek javítása.

Sokakban él a tudat, hogy a csepp vagy ebihal alakú szemöldök előnyös és esztétikus. Itt az élő példa, miért tilos egy ilyen formát betetoválni. Ez szigorúan tilos és etikátlan, hiszen viselőjét rendkívül elcsúfítja, arcát karakteressé teszi és ráadásul rendkívül divatja múlt.

csepp_2
Csepp alakú szemöldök betetoválva

Tudnod kell, hogy ezek a fenti tetoválások soha nem lesznek már tökéletesek, mert jelenleg a hegszövetet még nem tudják maradéktalanul gyógyítani.

Mit tehetsz annak érdekében, hogy ne járj így?

Egyet biztosan tudok, sokszor nehéz újra bizalmat szavazni, ha van már egy rontott tetoválásod, az szerencse, ha ez tetszik a vendégnek, de borzasztó, ha nem. 
Először is alaposan járd körbe a témát, mielőtt sminktetoválásra adod a fejed, szó szerint. Azt gondolom egy biztonságos és esztétikus, számodra szerethető sminktetoválásnak számos tényezőnek meg kell felelni.

Ami szerintem lényeges:

 • Higiénia. Ami a tetoválással kapcsolatos és közvetlen tűk, tűcsúcsok, modulok, gumikesztyű, mind mind szigorúan egyszer használatos. Minden vendég után új egyszer használatos lepedő, és fertőtlenítés, amivel tetoválás közben érintkezek, pl nagyítós lámpa. Telefont sosem fogom meg tetoválás közben, amennyiben mégis, utána fertőtlenítek, kesztyűt cserélek. 
 • Folyamatos szakmai képzések, melyek biztosítják a meglévő tudás frissítését, átgondolását, más szögből való megvilágítását, esetleg egy egy egyedi eset szakmai konzultációját elismert és tapasztalt kolléganőkkel, hogy több megvilágításból lássuk a porblémát és nem mellesleg az újdonságok elsajátítása.

 • Sok kép, ami azt igazolja, hogy számos tetoválás elkészült már a tetováló keze alatt és nagyon fontos, hogy ezt esztétikusnak találd a munkákat, amiket látsz és lényeges, hogy legyen referencia fotó, melyek nincsenek retusálva. Lehet, hogy nem túl esztétikus, ha frissen piros a szemöldök körül, vagy kissé duzzadt a szem vagy az ajak, de ez a valóság és az a korrekt, ha ezt tudja a vendég. Akár weboldal, ahol jobban megismerheted a választandó sminktetoválót.

 • Vagy még jobb, ha élőben látod a gyógyult eredményeket, érdemes informálódni.

 • Számomra nagyon fontos a vendégekkel a pontos és érthető kommunikáció, hogy a természetes szemöldök kinek mit jelent, éppen ezért ezt alaposan átbeszéljük, mielőtt elkezdjük.

 • Rendkívül fontos a tervezés. Minden esetben kötelező megbeszélni a vendég igényeit, a lehetőségeket, megmutatni, együtt megtervezni a formát. Csak úgy kezdünk bele a festék bőrbe implantálásába, hogy a vendég elfogadta a formát, nem fél, nincsenek kétségei.

 • Amit én fontosnak tartok az élmény, hogy a vendég fájdalommentesen, egy élményként élje meg a tetoválást, jó hangulatban, kiváló fájdalomcsillapítókkal, zavartalanul. Sminktetoválás közben nem jönnek be más vendégek, nem egyeztetek időpontokat, a fókusz, csak az adott vendégen van olyankor.
 • Nincs kapkodás, számomra a minőség van erősen előtérbe helyezve a mennyiséggel szemben.
 • A kulcsa az egésznek a rendkívül részletes és pontos tájékoztatás az elő, utóápolásról, gyógyulásról, amit kér az adott tetováló, azt pontosan tartsd be, hogy valóban elégedett légy.
 • Egy jó sminktetoválónak hetekkel, hónapokkal előre be van táblázva a naplója, ami az jelenti, sokan választják, mert inkább megéri várni, azt hiszem a fenti képek is igazolják, hogy miért érdemes várni inkább.

 • És bizony az ár is rendkívül fontos. Nagyon gyanús, ha túl olcsó. Egy sminktetoválás elkészítéséhez annyi eszközre és anyagra van szükség. 10.000Ft-os szemöldöktetoválás. Ez félelmetes számomra, mert tisztában vagyok az egyszer használatos eszközök, pigmentek árával. Ha nincs rá megfelelő anyagi kereted, inkább ne kezdj bele, mert a javítás és az eltávolítás költsége sokkal nagyobb anyagi és lelki teher lesz, mintha először egy jót választasz.

Következő blogcikkemben, a felújításokról fog szó esni, amiket viszont fedéssel lehet javítani.